Ořechové rohlíčky jsou od nepaměti symbolem svatomartinských hodů a patří k nim atmosféra očekávání prvního sněhu a blížících se předvánočních příprav. Vy ale rozhodně nemusíte čekat až do 11. listopadu, můžete si je upéct kdykoli během roku a užít si jejich úžasnou ořechovou chuť.
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 125 g povoleného sádla
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
Na náplň:
- 250 g mletých oříšků (vlašské nebo lískové)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce povoleného másla
Na obalení:
- moučkový cukr
Postup:
- Na vál si prosejeme hladkou mouku a přidáme povolené sádlo. Pomocí konečků prstů tyto dvě suroviny zpracujeme na drobenku. Poté přidáme smetanu a žloutek. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Pokud těsto lepí, přidáme trošku mouky, kterou zapracujeme do těsta. Hotové těsto necháme minimálně 2 hodiny odležet.
- Náplň si připravíme smícháním mletých oříšků, moučkového cukru, vajíčka a másla.
- Těsto rozdělíme na 5 dílů a z každého vyválíme kolo o průměru cca 22–24 cm. Každé kolo rozřízneme na osminy a po okraji každého dílku rozprostřeme náplň. Každý dílek pak směrem do středu kola zarolujeme. Hotové rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme na 175 stupňů do zlatova (cca 15–20 minut).
- Upečené rohlíčky ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.
Zdroj: Na skok v kuchyni