Mám pro vás oblíbenou kombinaci jablek a skořice, tentokrát v pečené verzi cheesecaku s korpusem z máslových sušnek a krémem s bílou čokoládou. Důležitou součástí dezertu jsou oříšky, které mu dodávají jedinečnou chuť.
Na korpus (o průměru 16-18 cm):
- 30 g mandlí
- 100 g máslových sušenek
- 1/2 lžičky skořice
- 50 g másla
Na krém:
- 270 g bílé čokolády (peciček)
- 240 g Lučiny Smetanové
- 2 vejce
- 140 g zakysané smetany
- 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
Na skořicová jablíčka:
- 1 lžíce másla
- 2 jablka
- 2 lžíce třtinového cukru
- ½ lžičky skořice
- hrst pekanových ořechů
Na dokončení:
- nasekané pistácie
Postup:
- Mandle si opražíme v troubě cca 10 minut na 160 stupňů. Když nám hezky zezlátnou, necháme je vychladnout a nasekáme nahrubo. Dortovou formu si vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.
- Sušenky si rozmixujeme najemno. Máslo si v rendlíku rozpustíme. Mandle, sušenky a máslo smícháme dohromady.
- Vzniklou směs poté naneseme na dno formy a pomocí lžíce urovnáme. Dortovou formu dáme do lednice.
- Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Jakmile se čokoláda rozpustí, necháme ji chvilku v pokojové teplotě zchladnout.
- Lučinu Smetanovou si dáme do mísy, přidáme vejce, zakysanou smetanu a citronovou kůru. Když se vše hezky propojí, přidáme rozpuštěnou čokoládu.
- Vzniklý krém nalijeme na sušenkový základ. Pečeme v horkovzdušné troubě na 150 stupňů cca 60 minut.
- Po uplynutí 60 minut jen pootevřeme dvířka trouby a necháme cheesecake v troubě vychladnout, aby neměl teplotní šok. Poté ho dáme ještě minimálně na 4 hodiny do lednice vychladnout (nejlépe přes noc).
- Mezitím si připravíme skořicová jablíčka. Jablka si oloupeme a zbavíme jádřince. Nakrájíme je na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejeme lžíci másla a začneme na něm jablka restovat. Když nám začnou zlátnout a měknout, zasypeme je třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Nakonec přidáme skořici a nasekané pekanové ořechy.
- Vychlazený cheesecake ozdobíme jablíčky a kolem dokola ho ještě můžeme posypat nasekanými pistáciemi.
Zdroj: Na skok v kuchyni