Odjakživa miluji kombinaci jablek, skořice a vlašských ořechů, a proto u mě na blogu pár receptů s těmito chutěmi najdete. Dnes tu mám pro vás ještě jeden navíc. Koláč můžete stejně jako já zkusit ze špaldové mouky, rozhodně se vám povede a získá zase o něco zajímavější chuť.
Potřebujeme:
- 60 g másla (pokojové teploty)
- 75 g cukru krupice (já použila namletý třtinový)
- 1 vejce (pokojové teploty)
- 230 g jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a rozpůlených)
- 125 g hladké mouky (já použila špaldovou hladkou)
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
- 60 ml plnotučného mléka
- 1/2 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového extraktu
- 30 g nasekaných vlašských oříšků ze @zdraveorechy
- 1 lžíce javorového sirupu (můžete použít i agávový)
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si dortovou formu o velikosti cca 15 cm. Dno i boky si vyložíme pečicím papírem.
2. Do mísy si dáme máslo s cukrem a šleháme minimálně tři minuty, dokud nezesvětlá. Mně se osvědčilo, když jsem si třtinový cukr rozemlela, lépe se pak s máslem vyšlehá. Poté přidáme vejce a šleháme tak dlouho, dokud není vejce v těstu dokonale zašlehané.
3. Jablka si rozkrojíme na poloviny. Půlku jablka si dáme stranou (nakrájíme ho na tenké plátky) a zbylá jablka nastrouháme nahrubo.
4. Do nové mísy si prosejeme mouku, kypřicí prášek, skořici a sůl. Vše dobře promícháme.
5. Teď už do vyšlehaného másla s cukrem a vejcem na střídačku přidáváme sypké ingredience a mléko. Nakonec už jen pomocí stěrky zapracujeme semínka z vanilkového lusku a nastrouhaná jablka.
6. Těsto nalijeme do dortové formy. Nahoru vyskládáme plátky z poloviny jablka, posypeme nasekanými vlašskými ořechy a třtinovým cukrem a polijeme javorovým sirupem.
7. Pečeme 30-40 minut, dokud není krásně zlatý. Ještě otestujeme to, zda je dokonale upečený pomocí špejle.
The post RECEPT | JABLEČNÝ KOLÁČ S VLAŠSKÝMI OŘECHY first appeared on Na skok v kuchyni.