Chcete z těla vyhnat všechny neduhy a přitom si pochutnat? Uvařte si tuto krémovou česnečku s bylinkovými krutony, která vás díky bramborám i skvěle zasytí. Brambory se hodí do většiny krémových polévek a perfektně nahradí pšeničnou mouku. Navíc nákupem českých brambor podpoříte naše zemědělce, a to se počítá.
Na polévku:
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. majoránka, tymián a šalvěj)
- ½ lžičky kurkumy
- 1 litr studené vody
- 5 středních brambor
Na krutony:
- housky nebo bagety
- nasekané bylinky
- olivový olej
- strouhaný parmazán
- Na pánev si dáme přepuštěné máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Obojí necháme jen lehce zezlátnout a přidáme bylinky a kurkumu.
- Poté do pánve nalijeme vodu a přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory. Vaříme, dokud nám brambory nezměknou.
- Mezitím si připravíme krutony. Nakrájíme si na kostky housku nebo bagetu, pokapeme je olivovým olejem a posypeme nasekanými bylinkami a strouhaným parmazánem. Pečeme v troubě na 170 stupňů do zlatova.
- Hotovou polévku rozmixujeme do hladkého krému a podáváme s bylinkovými krutony.
Zdroj: Na skok v kuchyni