Úžasný letní koláč, na který můžete dát jakékoli oblíbené ovoce. Já mám nejraději meruňkový, ale super je i třeba i s broskvemi nebo borůvkový. Díky tvarohu je krásně vláčný a oříšková mouka mu zas dodá jedinečnou chuť.
Na korpus:
- 300 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 240 g polohrubé mouky
- 130 g cukru krupice
- 12 g prášku do pečiva
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- ½ vanilkového lusku, příp. vanilkový extrakt (několik kapek)
Na náplň:
- 750 g tvarohu
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce pudinkového prášku (vanilkového)
- 3 lžíce nemletého máku
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Na ovocnou náplň:
- ovoce (meruňky, broskve, případně borůvky)
Na drobenku:
- 100 g třtinového cukru
- 60 g hrubé mouky
- 50 g oříškové mouky (např. mandlové)
- 100 g vychlazeného másla
Postup:
- Nejprve si připravíme tvarohovou náplň.
- Na tvarohovou náplň si dáme do misky tvaroh, vejce, cukr, pudinkový prášek, mák a citronovou kůru. Vše dobře pomocí metly promícháme.
- Teď si připravíme drobenku. Do mísy dáme třtinový cukr, hrubou mouku, oříškovou mouku a na kostky nakrájené máslo. Pomocí prstů vytvoříme drobenku.
- Teď už si připravíme těsto na korpus. V misce si smícháme bílý jogurt a vejce.
- Do druhé mísy dáme polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva a promícháme. Postupně tuto suchou směs přidáváme do mísy s jogurtem a vejci. Pomocí metly zpracujeme těsto. Nakonec přidáme citronovou kůru a semínka z vanilky nebo vanilkový extrakt.
- Hotové těsto nalijeme do 2 koláčových forem (cca o průměru 20 cm) nebo do jedné větší obdélníkové formy (cca 25×35 cm).
- Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, poklademe nakrájeným ovocem a posypeme drobenkou.
- Koláč pečeme na 175 stupňů 25-30 minut.
Zdroj: Na skok v kuchyni