RECEPT | PANNA COTTA SE ZKARAMELIZOVANÝM ANANASEM

Jestli je něco, z čeho budete opravdu nadšení a budete to chtít znovu a znovu, tak to je tato vanilková panna cotta. Jemnost smetany, vůně vanilky a jedinečná chuť zkaramelizovaného ananasu je prostě dokonalá kombinace.

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 2

Na panna cottu:
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 a ½ želatiny v plátcích 
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ½ vanilkového lusku
Na zkaramelizovaný ananas:
  • 1 lžíce másla
  • cca ⅓ čerstvého ananasu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce balzamikového octa Bzenecký ocet
  • ½ lžičky najemno nastrouhané citronové kůry
Postup:
  1. Do rendlíku dáme smetanu ke šlehání, třtinový cukr a půlku vanilkového lusku a prohřejeme těsně pod bod varu. Poté necháme trochu zchladnout zhruba na teplotu 35-40 stupňů.
  2. Mezitím si namočíme do ledové vody plátky želatiny. Když nám smetana zchladne, vymačkáme si plátky želatiny a vložíme do smetany. Vše důkladně promícháme a nalijeme do formy (já používám silikonovou formu na muffiny, můžete ale použít i mističky a panna cottu nemusíte vyklápět).
  3. Panna cottu vložíme do lednice a necháme minimálně 2 hodiny ztuhnout.
  4. Mezitím si připravíme ananas. Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na menší kostičky nakrájený ananas. Když nám začne zlátnout, přidáme třtinový cukr, balzamikový ocet, citrónovou kůru a vše necháme hezky zkaramelizovat (cukr se musí úplně rozpustit).
  5. Ananas necháme trošku vychladnout a servírujeme s panna cottou.

TIP: Vyměňte smetanu ke šlehání za kokosové mléko a máte rázem Piňa colada dezert 🙂

Tento recept vznikl ve spolupráci s Bzenecký ocet. Recept najdete také na mém Instagramu.

The post RECEPT | PANNA COTTA SE ZKARAMELIZOVANÝM ANANASEM first appeared on Na skok v kuchyni.