RECEPT | PEČENÉ BRAMBORY SE SLANINOVO-CIBULOVÝM DIPEM

Ať už si tyto brambory připravíte k večeři, nebo je upečete pro návštěvu, jsem si jistá, že si je zamilujete. Ten slaninovo-cibulový dip můžete klidně připravit i na grilovačku. Bude se skvěle k dokonale upečenému masu hodit. My ho máme ale nejradši s opečenými bramborami. Výhradně používám brambory typu B a vždy od českých farmářů.

Na brambory:

  • 500 g brambor typu B
  • olivový olej
  • koření na brambory (případně čerstvé bylinky)
  • sůl

Na slaninovo-cibulový dip:

  • 8 plátků slaniny
  • 2-3 žluté cibule
  • 1 lžíče třtinového cukru
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g žervé
  • 1 lžíce vinného bílého octa
  • 2 lžíce pažitky
  • sůl, pepř
  1. Brambory si omyjeme a nakrájíme je na stejně velké kusy (ideálně čtvrtky nebo měsíčky). Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Brambory na půl hodiny ponoříme do studené vody, aby se zbavily škrobu. Když je vyndáme z vody, důkladně je osušíme. Do mísy si dáme olivový olej, sůl a koření (případně nasekané čerstvé bylinky). Brambory přidáme do mísy a vše promícháme. Poté je vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 20-30 minut (podle velikosti brambor).
  2. Mezitím si připravíme dip. Na pánvi si vysmažíme do křupava plátky slaniny. Dáme si je stranou vychladnout. Pokud nám slanina pustila dostatek tuku, můžeme na něm orestovat na půlkolečka nakrájenou cibulku. Pokud tuku nebylo dostatek, přidáme přepuštěné máslo nebo trošku řepkového oleje. Cibuli restujeme celkem dlouho, dokud nám hezky nechytne barvu. Poté přidáme třtinový cukr a necháme ji ještě chvilku zkaramelizovat. Hotovou cibuli necháme vychladnout.
  3. Do misky si dáme zakysanou smetanu, žervé, vinný ocet, nasekanou pažitku a vše podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec přidáme cibuli a nadrobno nasekanou opečenou slaninu.
  4. Upečené brambory podáváme s dipem.

The post RECEPT | PEČENÉ BRAMBORY SE SLANINOVO-CIBULOVÝM DIPEM first appeared on Na skok v kuchyni.