Tradiční italský dezert tiramisu jistě znáte a už jste ho i doma možná připravovali. Zkušeli jste ale někdy tiramisu dort? Je to úžasná varianta narozeninového dortu, ale i dezertu na každou příležitost. Základem jsou opravdu kvalitní suroviny, od vajíček přes čokoládu až po kávu a rum.
Na korpus:
- 4 vejce
- 130 g cukru
- 130 g hladké mouky
- 25 g kukuřičného škrobu
Na prolití korpusů:
- espresso
- rum (případně Grand Marnier)
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3–4 lžíce pudrového moučkového cukru
- rum (případně Grand Marnier)
- citrónová kůra
- vanilkový extrakt
Na dokončení:
- nasekané pistácie
- kakao
- čokoládová srdíčka
Postup:
1. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky si ušleháme s polovinou cukru do tuhého sněhu.
2. To stejné uděláme se žloutky. Žloutky si dáme šlehat se zbytkem cukru a ušleháme je do světlé pěny.
3. Vyšlehané žloutky zlehka zapracujeme do bílkového sněhu. Přidáme prosátou mouku a kukuřičný škrob.
4. Dvě formy o velikosti cca 16–17 cm si vyložíme pečicím papírem (dna i boky) a rozdělíme do nich hotové piškotové těsto.
5. Pečeme na 170 stupňů cca 20 minut (před vyndáním těsta z trouby provedeme test špejlí, zda je již dokonale upečené).
6. Hotové korpusy necháme vychladnout a každý prořízneme.
7. V misce si smícháme espresso s rumem.
8. Do mísy si dáme mascarpone, moučkový cukr, rum (množství dle vašich preferencí), citrónovou kůru a vanilkový extrakt a vše prošleháme. Poté přidáme smetanu ke šlehání a šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustý krém.
9. Krém dáme do zdobicího sáčku s kulatou zdobičkou.
10. Každý korpus ochutíme (např. pomocí lžíce) kávou s rumem a začneme vrstvit dort.
11. Zhruba 2/3 krému patří mezi korpusy a zbytek na boky a na ozdobení. Sestavený dort dáme vychladit a před podáváním ho můžeme z boku ozdobit nasekanými pistáciemi a ze shora ho posypat kakaem.
The post RECEPT| TIRAMISU DORT first appeared on Na skok v kuchyni.