RECEPT| TIRAMISU DORT

Tradiční italský dezert tiramisu jistě znáte a už jste ho i doma možná připravovali. Zkušeli jste ale někdy tiramisu dort? Je to úžasná varianta narozeninového dortu, ale i dezertu na každou příležitost. Základem jsou opravdu kvalitní suroviny, od vajíček přes čokoládu až po kávu a rum.

Na korpus:
  • 4 vejce
  • 130 g cukru
  • 130 g hladké mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
Na prolití korpusů:
  • espresso
  • rum (případně Grand Marnier)
Na krém:
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3–4 lžíce pudrového moučkového cukru
  • rum (případně Grand Marnier)
  • citrónová kůra
  • vanilkový extrakt
Na dokončení:
  • nasekané pistácie
  • kakao 
  • čokoládová srdíčka 
Postup:

1. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky si ušleháme s polovinou cukru do tuhého sněhu.

2. To stejné uděláme se žloutky. Žloutky si dáme šlehat se zbytkem cukru a ušleháme je do světlé pěny.

3. Vyšlehané žloutky zlehka zapracujeme do bílkového sněhu. Přidáme prosátou mouku a kukuřičný škrob.

4. Dvě formy o velikosti cca 16–17 cm si vyložíme pečicím papírem (dna i boky) a rozdělíme do nich hotové piškotové těsto.

5. Pečeme na 170 stupňů cca 20 minut (před vyndáním těsta z trouby provedeme test špejlí, zda je již dokonale upečené).

6. Hotové korpusy necháme vychladnout a každý prořízneme.

7. V misce si smícháme espresso s rumem.

8. Do mísy si dáme mascarpone, moučkový cukr, rum (množství dle vašich preferencí), citrónovou kůru a vanilkový extrakt a vše prošleháme. Poté přidáme smetanu ke šlehání a šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustý krém.

9. Krém dáme do zdobicího sáčku s kulatou zdobičkou.

10. Každý korpus ochutíme (např. pomocí lžíce) kávou s rumem a začneme vrstvit dort.

11. Zhruba 2/3 krému patří mezi korpusy a zbytek na boky a na ozdobení. Sestavený dort dáme vychladit a před podáváním ho můžeme z boku ozdobit nasekanými pistáciemi a ze shora ho posypat kakaem.

The post RECEPT| TIRAMISU DORT first appeared on Na skok v kuchyni.