Úžasný svěží dort, jehož chuť si zamilujete hned po prvním soustu. Zvládne ho upéct úplně každý a nepotřebujete k němu žádné speciální kuchyňské vybavení. Maracuju využijete nejen na dezerty, ale třeba i na palačinky, lívance nebo ovesné kaše.
Na korpus:
- 160 g máslových sušenek
- 40 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 500 g tvarohu
- 100 g žervé
- 120 g cukru krupice
- 4 vejce
- 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
Na dokončení:
- 3-4 lžíce Yuzu Maracuja
- čerstvé jahody
Postup:
- Máslové sušenky si dáme do mixéru a rozmixujeme na jemný prach.
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů.
- Dortovou formu o velikosti 36×13 cm nebo cca o průměru 18 cm si vyložíme pečicím papírem.
- Rozemleté sušenky si smícháme s rozpuštěným máslem a těsto na korpus dáme do formy a dobře upěchujeme na dno. Korpus pečeme v troubě na 190 stupňů po dobu 10 minut. Pro jistotu mějte pod dortovou formou ještě plech, kdyby vám náhodou forma trochu protékala.
- Mezitím si připravíme náplň. Do mísy od robota si dáme překapaný tvaroh, žervé a cukr krupice. Vše necháme zhruba 3-4 minuty prošlehat (pomocí šlehací metly nebo ručního mixéru). Poté po jednom přidáváme vejce (už na pomalejší stupeň). Nakonec dáme do náplně citrónovou kůru.
- Předpečený korpus si vyndáme po 10 minutách z trouby, zalijeme ho náplní a pečeme na 150 stupňů cca 45 minut.
- Hotový dort necháme vychladnout (nejlépe přes noc v lednici). Vychlazený koláč pokapeme Yuzu Maracujou a ozdobíme jahodami.
Zdroj: Na skok v kuchyni