RECEPT | VELIKONOČNÍ BABKA S JAHODOVÝM DŽEMEM

Na tuto velikonoční pochoutku nemusíte čekat až do Velikonoc, klidně si ji připravte i během roku a užijte si chuť jahod díky jahodovému džemu. Náplň ale můžete podle chuti obměnit, babka bude také skvěle chutnat třeba s meruňkovým džemem.

Na 2 babky:
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky 
  • 100 g cukru krupice 
  • 100 g másla + na vymazání formy
  • 21 g droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce 
  • 240 ml vlažného mléka
  • 1 lžička rumu
  • 4 lžíce extra jahodového džemu Schwartau
  • nasekané pistácie
Postup:
  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme ho rozpustit. Poté do misky nalijeme trošku vlažného mléka, zasypeme lžící polohrubé mouky a promícháme. Kvásek dáme na teplé místo vzejít.
  2. Do mísy si poté dáme zbylou polohrubou mouku, zbylý cukr, sůl, vejce, zbylé mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat (cca 10 minut). Až nám kvásek zdvojnásobí objem, přidáme ho k těstu společně s hladkou moukou a na nejnižší stupeň dobře zpracujeme. Nakonec do těsta necháme zapracovat na kostičky nakrájené studené máslo. 
  3. Zpracované těsto si rozdělíme do dvou mís a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout. Z každé mísy pak vyklopíme těsto, které si na pomoučené ploše vyválíme na dva obdélníky o velikosti zhruba 25×20 cm a pomažeme je džemem. Poté těsta zarolujeme a podélně rozřízneme nožem. Pak už je stačí jen zamotat a vložit do dvou zapékacích forem, které jsme předem vymazali máslem.
  4. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Hotové babky necháme ještě 15-20 minut kynout v pokojové teplotě. Po uplynutí této doby je vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut do zlatova.
  5. Hotové babky posypeme nasekanými pistáciemi.

TIP: Když babku vytáhnete z trouby, můžete ji před posypáním ještě potřít rozpuštěným máslem s medem. 

Tento recept najdete také na mém Instagramu nebo v magazínu Na skok v kuchyni.

The post RECEPT | VELIKONOČNÍ BABKA S JAHODOVÝM DŽEMEM first appeared on Na skok v kuchyni.