Tento úžasný mazanec podle rodinného receptu nesmí u nás doma o Velikonocích chybět. Dost často se mi v minulých letech stalo, že byl hned pryč, a proto už peču jeden či dva mazance „do zásoby“. V případě, že nějaký ten kousek zbyde, tak si ho zamrazím a rádi si ho pak dáme kdykoliv jindy třeba k snídani.
Na 3 mazance:
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky (z toho 1-2 lžíce na kvásek)
- 200 g cukru krupice (z toho 1 lžíci na kvásek)
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- 1 kostka droždí
- 2 lžičky soli
- 1 vejce + 2 žloutky + 1 vejce na potření
- 480 ml vlažného mléka
- trochu rumu
- 100 g rozinek
- 100 g nasekaných mandlí
Na dokončení:
- 1 vejce
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 50 g plátkových mandlí
Postup:
1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme ho rozpustit. Poté do misky nalijeme mléko (cca 0,5 dcl), zasypeme lžící polohrubé mouky a promícháme. Kvásek dáme na teplé místo vzejít.
2. Do mísy si poté dáme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat (cca 10 minut). Až nám kvásek zdvojnásobí objem, přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě hladkou mouku a na kostičky nakrájené máslo. Pak už jen lehce zapracujeme rozinky a nasekané mandle, oboje můžeme den předem namočit v rumu. Trochu mandlí si necháme na posypání vánoček.
3. Zpracované těsto si rozdělíme do tří mís a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout. Z každé mísy pak vyklopíme těsto a zpracujeme si mazanec. Můžeme ho zpracovat do klasického tvaru mazance nebo si na internetu najít návod na upletení mazance ze čtyř pramenů, které se mi moc líbí.
4. Hotové mazance dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 15-20 minut vykynout na plechu.
5. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Vykynuté mazance potřeme rozšlehaným vajíčkem se smetanou a posypeme plátkovými mandlemi.
6. Mazance pečeme cca 30 minut.